Nieuws

Scoutwalk 2022

Op zondag 16 oktober wordt door Scouting Boekel voor de 45e keer de Scoutwalk georganiseerd. De Scoutwalk is een herfstwandeling van 25 kilometer door de omgeving van Boekel, die drukke wegen zoveel mogelijk mijdt. Ieder jaar nemen zo’n 250 wandelaars deel aan de Scoutwalk. Ook u bent van harte welkom om de Scoutwalk te wandelen en te genieten van de mooiste plekjes in en rondom Boekel. Er kan gestart worden tussen 9.00 en 10.00 uur in blokhut D’n Perekker aan de Mezenlaan 20 te Boekel. Het inschrijfgeld bedraagt 5,00 euro, alle versnaperingen onderweg zijn daarbij inbegrepen. De scoutwalk bevat tien stempelposten. In noodgevallen is het mogelijk om op post 4 (10 kilometer) of post 6 (15 kilometer) te stoppen, u wordt dan terug naar de blokhut gebracht. Finishen in de blokhut is mogelijk tot 16.30 uur. Parkeren van auto’s is mogelijk in de Wielewaallaan nabij de blokhut.

Ook de jeugdleden van Scouting Boekel zullen deelnemen aan de Scoutwalk en de nodige kilometers bij elkaar wandelen. Hiervoor gaan ze komende weken langs de deuren in Boekel en Venhorst op zoek naar sponsors. U kunt ze per gewandelde kilometer of met een vast bedrag sponsoren. In de week na de Scoutwalk komen de leden het bij elkaar gewandelde bedrag bij u ophalen. Met uw sponsoring steunt u Scouting Boekel, uw bijdrage zal onder andere gebruikt worden voor extra activiteiten en de aanschaf van nieuwe spelmaterialen.

De sponsorkaarten worden vanaf 28 september aan de leden uitgedeeld. Op de achterzijde staat meer uitleg over het invullen van de sponsorkaart. Na de Scoutwalk gaan de leden het geld ophalen bij de sponsors en leveren het opgehaalde bedrag in de inleverenvelop in bij de leiding tijdens de eerste of tweede speltakbijeenkomst. We doen een beroep op ouder(s)/verzorger(s) om toe te zien dat het opgehaalde bedrag overeenkomt met de bedragen op de sponsorkaarten. Tijdens de filmmiddag voor bevers en welpen (zaterdag 12 november, van 13.30 tot 15.30 uur) en de filmavond voor Young-Scouts, gidsen, verkenners en Explorers (vrijdag 11 november van 19.30 tot 21.30 uur), is de prijsuitreiking van de Scoutwalk. Voor de leden met de hoogst opgehaalde sponsorbedragen zijn er leuke prijzen en het speltak dat gemiddeld het meeste heeft opgehaald wint de speltaksnoepzak.

We verwachten dat alle leden van Scouting Boekel meelopen met de Scoutwalk. Bevers lopen in principe 10 km, overige leden 25 km. Leden die niet kunnen, dienen zich af te melden bij de eigen speltakleiding. Ook met vragen kunnen leden bij hen terecht.

Alvast bedankt voor uw medewerking en graag tot ziens op zondag 16 oktober!
Info: Teun van de Hei, 06 13462228.

Kom jij meedoen in september?


Lijkt jou het leuk om iedere week een nieuw avontuur aan te gaan? Bij Scouting Boekel spelen we leuke spellen in de bossen, stoken we een gezellig kampvuurtje en maken we pizza’s in eigen oven, bouwen we vlotten, en meer! In de maand september mag je gratis met ons meedoen. Je hoeft je niet aan te melden, kom naar blokhut d’n Perekker op de Mezenlaan 20. Kijk wel eerst hieronder wanneer jouw leeftijdsgenootjes bij elkaar komen. Laat je beste kleding in de kast hangen en trek iets makkelijks aan. Tot dan!

Bevers (groep 1 t/m 3)
Bij Scouting Boekel heten kinderen uit groep 1 t/m 3 (4 tot 7 jaar) Bevers. Bevers herken je aan hun rode blouse. Iedere zaterdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur (eerst bijeenkomst 17 september) komen de bevers spelen in het dorp Hotsjietonia en komen daar vele personages tegen zoals Stuiter en Sterre Stroom. Bevers houden vooral van spelen. Spelen in de natuur, sportief spelen, toneelspelen, of gewoon samen spelen. Spelenderwijs ontdekken ze de wereld om zich heen. En daarvoor hoeven ze niet op reis. In en om onze blokhut is genoeg te beleven.

Welpen (groep 4 t/m 6)
Bij Scouting Boekel heten kinderen uit groep 4 t/m 6 (7 tot 10 jaar) Welpen. Welpen herken je aan hun groene blouse. Ben jij in voor iedere week een leuk avontuur? Dat kan! Ga je mee lekker koken, iets moois pionieren of kampvuur stoken? Maar we gaan ook ravotten in de bossen, vlotvaren op de vijver en nog veel meer leuke spelletjes doen. Er zijn twee welpengroepen, zaterdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur en zaterdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur (eerst bijeenkomst 17 september).

Young Scouts (groep 7)
Scouting Boekel heeft een unieke groep speciaal voor kinderen uit groep 7 (10 – 11 jaar). De Young Scouts herken je aan hun beige blouse. Iedere woensdagavond van 18.45 tot 20.45 uur (eerst bijeenkomst 14 september) zijn ze in en rondom de blokhut te vinden. Hier leer je de echte beginselen voor een ware scout, bijv. zelf een vlot bouwen, lopen van leuke tochten, werken met een zakmes, maar natuurlijk ook leuke spellen spelen. Je zult enerzijds onder strikte begeleiding zijn, anderzijds krijg je steeds meer vrijheid en ben je al erg zelfstandig.

Gidsen en Verkenners (groep 8, klas 1 en 2)
Ga jij samen met de Gidsen (meisjes) of Verkenners (jongens) de wereld ontdekken? Zelf een keuken, pionieren, koken op een kampvuurtje, bruggen bouwen, uitdagende tochten lopen of ’s avonds bij het kampvuur weerwolvenspel….je kunt het zo gek niet bedenken of de gidsen en verkenners gaan het avontuur aan. De gidsen en verkenners zijn ook te herkennen aan hun beige blouse. De gidsen (meisjes) komen samen op maandagavond van 18.45 tot 20.45 uur (eerst bijeenkomst 12 september). De verkenners (jongens) komen samen op vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 uur (eerst bijeenkomst 16 september).

Aanmelden is niet nodig. Kom naar Blokhut d’n Perekker (Mezenlaan 20) en doe mee!

Het nieuwe scoutingseizoen gaat weer beginnen!

Aanstaande vrijdag 9 september van 19.00 tot 21.00 uur openen we het nieuwe scoutingseizoen! We beginnen om 19.00 uur met een gezamenlijk spel. Voor sommige leden is het daarna tijd om afscheid te nemen van de huidige speltak en over te vliegen naar de volgende speltak. De leiding heeft al plannen voor weer een spectaculair overvliegtoestel. Om 20.00 uur starten we met het overvliegen en zal de eerste bever het nieuwe avontuur tegemoet gaan.

Ook jij wordt om 19.00 uur in scout fit bij blokhut Den Perekker verwacht. Kun je niet? Geef dat dan door aan je eigen speltakleiding. Ook met vragen kun je bij hen terecht. Ook jouw ouders, broertjes en zusjes zijn vanaf 20.00 uur van harte welkom bij het overvliegspektakel bij blokhut Den Perekker. De koffie staat klaar en voor de kinderen is er een traktatie.

Stam- en kaderleden verwachten we al om 18.30 uur in de blokhut voor speluitleg.

Komt dat zien bij blokhut Den Perekker!

Lid van de Rabo? Stem dan op Scouting Boekel!

 

Lid van de Rabobank?  Stem dan op Scouting Boekel!

Ben je lid van Rabobank en regel jij je bankzaken online of via de Rabo App? Dan stem je eenvoudig via de app of internetbankieren. Hiervoor heb je dan géén aparte stemcode nodig. Dit werkt als volgt in vier stappen:

  1. Log tussen 5 en 27 september in op je internetbankieren, of in de app.
  2. Klik op de knop ‘Service’. In de app vind je deze knop rechtsonder, in Internetbankieren staat de knop rechtsboven.
  3. Scroll nu helemaal naar beneden naar ‘Lidmaatschap’ en klik hierop.
  4. Klik op ‘Rabo ClubSupport’ en je kunt je stemmen uitbrengen op drie deelnemende clubs naar keuze. 1 stem per club.

Ben je wel klant, maar nog geen lid van Rabobank? Lid worden is gratis én heel makkelijk. Ga om lid te worden in de Rabo App of via Internetbankieren volgens bovenstaande werkwijze naar ‘Lidmaatschap’. Wat het kost? Niets, alleen een paar seconden van je tijd. Doe je dit uiterlijk 27 september? Dan kun je ook direct stemmen op de maatschappelijke bestedingsdoelen van de deelnemende clubs aan de Rabo ClubSupport stemcampagne.

Scouting Boekel staat voor uitdaging!
Scouting biedt leuke spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.
Elke week ben je met andere Scouts samen en maak je met elkaar een hoop leuke, maar ook spannende dingen mee.
Alle jongens en meiden van 5 tot en met 21 jaar kunnen lid worden van Scouting.
Ook na je 21-ste kun je lid blijven als PlusScout, commissielid, bestuurslid of door bijvoorbeeld leiding te geven aan je groep.
Een ervaring die je opdoet bij Scouting is zo belangrijk dat je er ook later veel aan hebt. Altijd handig dus!
Nogmaals: Ben je lid van de Rabobank? Dan zouden we het erg leuk vinden als je ook je stem gunt aan Scouting Boekel!

Kamp Nistelrode 2022

Kampkrant Nistelrode
kampkrant 2022_zaterdag
kampkrant 2022_zondag
kampkrant 2022_maandag
kampkrant 2022_dinsdag
kampkrant 2022_woensdag
kampkrant 2022_donderdag
kampkrant 2022_vrijdag_zaterdag

Kampkrant Explorers België
Kampkrant Explorers 2022_vrijdag
Kampkrant Explorers 2022_zaterdag
Kampkrant Explorers 2022_zondag
Kampkrant Explorers 2022_maandag

Flessenactie Explorers

Al lang geen legerbroeken of kistjes meer bij 75-jarige scouting Boekel, maar nog wel de eed afleggen: ‘We beloven elkaar te helpen’

De kenmerkende hoed met rechte rand en vier deuken, de kniekousen met groene flossen, de manchester ribbroek, de stok; het is allemaal verdwenen. Maar niet alle elementen uit de beginjaren van scouting zijn weg bij de 75-jarige vereniging in Boekel.

,,Het uniform zoals dat vroeger werd gedragen bij scouting, is niet meer. Tegenwoordig dragen we een scoutfit”, lacht Erik de Bie, voorzitter van de jubilerende Scouting Boekel. ,,Nog even, want mijn termijn zit er na negen jaar op.”
Het was kapelaan De Bresser die in 1947 in Boekel de Jonge Wacht oprichtte. Dat was eigenlijk het begin van Scouting Boekel.
Zaterdag 18 juni wordt het 75-jarig jubileum gevierd met een reünie voor oud-leden en een open dag.

Een tijdrovende klus.
De vereniging telt een kleine 150 leden en een man of 40 leiders en leidsters. Dat leider zijn is een tijdrovende klus. De Bie: ,,Je moet iedere week toch een programma klaar hebben. Vaak zijn ze er een of twee avonden per week mee bezig. Je moet het zien als een hobby, anders kun je er beter niet aan beginnen. Zonder hen zouden de kinderen, zeker de jongeren, niks kunnen doen.” Hij denkt met bewondering terug aan de coronatijd, toen er veel digitaal gebeurde. ,,Gelukkig konden we uiteindelijk wel op zomerkamp, weliswaar in een eigen bubbel en met handgel en zo.”

Aparte jongens- en meisjesgroep.
De Bie (55) kent de vereniging als geen ander. ,,Er waren oorspronkelijk eigenlijk twee groepen: de St. Franciscusgroep voor de jongens en de St. Agathagroep voor de meisjes. Er waren ook twee aparte blokhutten. Zo ging dat in die tijd. Tegenwoordig zijn vrijwel alle groepen, speltakken zeggen wij, gemengd.”

Zelf  begon hij ooit als welpje, daarna werd hij verkenner. Na zeven jaar vond hij het wel genoeg en vertrok hij, om later weer tien jaar verkennersleider te zijn. Negen jaar volgden als groepsbegeleider, degene die de leiders en leidsters begeleidt. Na tien jaar werd De Bie voorzitter.

Opgericht in 1907 door de Britse luitenant-generaal Baden Powell, kende de padvinderij of verkennerij zoals men toen zei nogal wat militaire invloeden. Aan het hoofd stond een hopman, bijgestaan door een vaandrig. De groep was verdeeld in patrouilles en er werd gesalueerd. Bijeenkomsten begonnen met het hijsen van de vlag en het afleggen van de eed. ,,Het spel is totaal veranderd. Het is tegenwoordig een leuk jeugdspel, waarbij we proberen weg te blijven van invloeden uit vroeger dagen”, zegt De Bie. ,,Dus geen legerbroeken of kistjes meer.”

Training voor verspieders van het Britse leger.
Dat het militaristische verdwenen is, blijkt wel uit het spel van de jongste groep, de Bevers van 4 tot 6 jaar. ,,Daar draait het om de belevenissen in Huize Hotsjietonia. Dat heeft weinig meer te maken met het vroegere Baden Powell-spel.” Dat was vooral gericht op spoorzoeken, vuur maken, koken, kamperen, kompas gebruiken, seinen en touwverbindingen maken, het zogeheten sjorren of pionieren. In feite oorspronkelijk opgezet als training voor verspieders van het Britse leger. Toen steeds meer jongeren het op eigen houtje gingen nadoen, maakte Baden Powell er het spel van verkennen van, voor de jeugd.

We leggen nog steeds de eed af.
,,Toch is een aantal van die elementen overgebleven”, zeggen De Bie en bestuurslid Teun van de Hei. ,,Kampvuur maken, bosspellen, vlotten bouwen, koken in de openlucht op een zelf gepionierde keuken. En we leggen nog steeds een eed af: we beloven elkaar altijd te helpen. En natuurlijk gaan we ’s zomers op kamp.”

Van de Hei: ,,De kinderen zijn ingedeeld in speltakken: na de Bevers (4-6 jaar) volgen de welpen (7-10 jaar), de young scouts (10-11 jaar), de verkenners en de (meisjes)gidsen (11-14 jaar). Dan volgen de explorers (14-17 jaar), die veelal hun eigen programma maken en tot slot nog de stamgroep (17-23 jaar) die vaak tegelijk de leiding is van de jongere groepen.”

Van de Hei begon als vijfjarige bij de welpen. Uiteindelijk was hij tien jaar leider bij de gidsen. ,,Verkenners en gidsen zijn de enige speltak die nog gescheiden is. De programma’s liggen wat meer uit elkaar, al zien we dat die meiden ook vaak stoerdere dingen vragen als de bossen in en vuur stoken. Ik sluit niet dat ze in de toekomst gewoon worden samengevoegd.”

Reünie en open dag.
In het kader van de reünie is er zaterdag 18 juni een open dag voor iedere geïnteresseerde, in de blokhut in natuurgebied d’n Perekker. Er is ook een tentoonstelling met foto’s van de afgelopen 75 jaar. ’s Middags is er een reünie met oud-kaderleden en oud-leden. Vanwege het jubileum is het traditionele zomerkamp niet per speltak, maar voor alle scoutingleden tegelijk.

 

Informatiebijeenkomst gezamenlijk kamp

Beste ouders en verzorgers,

Het duurt nog even voordat het zomer is en we op kamp gaan, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang.

Dit jaar gaan we namelijk niet gewoon op kamp, maar we gaan op gezamenlijk kamp om het jubileum van 75 jaar Scouting Boekel te vieren.
We gaan met alle groepen naar een mooie locatie in Brabant.

Vanwege het gezamenlijke kamp hebben we op dinsdag 21 juni van 20.00 uur tot ca. 21.00 uur
een gezamenlijke ouderinformatiebijeenkomst voor alle speltakken.

Tijdens deze avond zullen o.a. de volgende punten aan bod komen:
– kampperiode van de diverse groepen
– kamp locatie
– vervoer spullen
– heen- en terugreis leden

De koffie staat klaar vanaf 19:45 uur, zodat we om 20.00 uur echt kunnen beginnen.
Mocht u onverhoopt verhinderd zijn, dan graag even afmelden bij de speltakleiding of een e-mail naar: t.vankampen@gmail.com

Met vriendelijke groeten,
Leiding en bestuur van Scouting Boekel

Open dag zaterdag 18 juni

Scouting Boekel bestaat 75 jaar en dat gaan we groots vieren!

Op zaterdag 18 juni van 13:00 tot 16:00 uur is iedereen van harte welkom om een kijkje te nemen bij onze blokhut. Speel een spannend spel, of speur je rot in onze speurtocht. Liever bijkomen? Ga lekker bij het kampvuur zitten of bak iets lekkers op een zelfgemaakte oven. Of bekijk binnen de tentoonstelling Scouting Boekel 75 jaar. De toegang is gratis!

’s Avonds organiseren we een feestelijke reünie. Vanaf 20:00 uur zijn alle (oud)vrijwilligers van harte welkom in onze blokhut om met ons het glas te heffen op de mooie mijlpaal die we behaald hebben. Kom je ook? Meld je dan van tevoren wel even aan op https://forms.gle/3QvB2Yu6c5XvFxDZA.

Hopelijk tot zaterdag 18 juni!

Defensiekanaalhike

Na twee jaar afwezigheid heeft het jaarlijkse hikeweekend zijn comeback gemaakt! De Gidsen en Verkenners liepen dit jaar de Defensiekanaalhike, een mooie route langs (je raadt het al), het defensiekanaal. Dit water tussen Griendtsveen en Mill werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als afwatering- en antitank kanaal. Langs de route kom je nog steeds af en toe een bunker tegen die uit deze tijd stamt.

Hoewel de jongens en meiden een aantal fikse regenbuien getrotseerd hebben, kwamen ze allemaal netjes bij de eindstreep aan. Bij de eindopdracht – het beruchte buikschuiven over slechts één touw – hebben gelukkig onze scouts geen nat pak gekregen. Wel een applaus voor het goede werk en voor de oudste Gidsen en Verkenners de hike insigne. Wie tijdens de hike de meeste punten heeft verzameld met snelle tijden, spelletjes en vragen houden we nog even geheim tot het zomerkamp. Daar wordt uiteindelijke de trofee uitgereikt aan het beste duo of trio.