Nieuws

Flessenactie Explorers

Al lang geen legerbroeken of kistjes meer bij 75-jarige scouting Boekel, maar nog wel de eed afleggen: ‘We beloven elkaar te helpen’

De kenmerkende hoed met rechte rand en vier deuken, de kniekousen met groene flossen, de manchester ribbroek, de stok; het is allemaal verdwenen. Maar niet alle elementen uit de beginjaren van scouting zijn weg bij de 75-jarige vereniging in Boekel.

,,Het uniform zoals dat vroeger werd gedragen bij scouting, is niet meer. Tegenwoordig dragen we een scoutfit”, lacht Erik de Bie, voorzitter van de jubilerende Scouting Boekel. ,,Nog even, want mijn termijn zit er na negen jaar op.”
Het was kapelaan De Bresser die in 1947 in Boekel de Jonge Wacht oprichtte. Dat was eigenlijk het begin van Scouting Boekel.
Zaterdag 18 juni wordt het 75-jarig jubileum gevierd met een reünie voor oud-leden en een open dag.

Een tijdrovende klus.
De vereniging telt een kleine 150 leden en een man of 40 leiders en leidsters. Dat leider zijn is een tijdrovende klus. De Bie: ,,Je moet iedere week toch een programma klaar hebben. Vaak zijn ze er een of twee avonden per week mee bezig. Je moet het zien als een hobby, anders kun je er beter niet aan beginnen. Zonder hen zouden de kinderen, zeker de jongeren, niks kunnen doen.” Hij denkt met bewondering terug aan de coronatijd, toen er veel digitaal gebeurde. ,,Gelukkig konden we uiteindelijk wel op zomerkamp, weliswaar in een eigen bubbel en met handgel en zo.”

Aparte jongens- en meisjesgroep.
De Bie (55) kent de vereniging als geen ander. ,,Er waren oorspronkelijk eigenlijk twee groepen: de St. Franciscusgroep voor de jongens en de St. Agathagroep voor de meisjes. Er waren ook twee aparte blokhutten. Zo ging dat in die tijd. Tegenwoordig zijn vrijwel alle groepen, speltakken zeggen wij, gemengd.”

Zelf  begon hij ooit als welpje, daarna werd hij verkenner. Na zeven jaar vond hij het wel genoeg en vertrok hij, om later weer tien jaar verkennersleider te zijn. Negen jaar volgden als groepsbegeleider, degene die de leiders en leidsters begeleidt. Na tien jaar werd De Bie voorzitter.

Opgericht in 1907 door de Britse luitenant-generaal Baden Powell, kende de padvinderij of verkennerij zoals men toen zei nogal wat militaire invloeden. Aan het hoofd stond een hopman, bijgestaan door een vaandrig. De groep was verdeeld in patrouilles en er werd gesalueerd. Bijeenkomsten begonnen met het hijsen van de vlag en het afleggen van de eed. ,,Het spel is totaal veranderd. Het is tegenwoordig een leuk jeugdspel, waarbij we proberen weg te blijven van invloeden uit vroeger dagen”, zegt De Bie. ,,Dus geen legerbroeken of kistjes meer.”

Training voor verspieders van het Britse leger.
Dat het militaristische verdwenen is, blijkt wel uit het spel van de jongste groep, de Bevers van 4 tot 6 jaar. ,,Daar draait het om de belevenissen in Huize Hotsjietonia. Dat heeft weinig meer te maken met het vroegere Baden Powell-spel.” Dat was vooral gericht op spoorzoeken, vuur maken, koken, kamperen, kompas gebruiken, seinen en touwverbindingen maken, het zogeheten sjorren of pionieren. In feite oorspronkelijk opgezet als training voor verspieders van het Britse leger. Toen steeds meer jongeren het op eigen houtje gingen nadoen, maakte Baden Powell er het spel van verkennen van, voor de jeugd.

We leggen nog steeds de eed af.
,,Toch is een aantal van die elementen overgebleven”, zeggen De Bie en bestuurslid Teun van de Hei. ,,Kampvuur maken, bosspellen, vlotten bouwen, koken in de openlucht op een zelf gepionierde keuken. En we leggen nog steeds een eed af: we beloven elkaar altijd te helpen. En natuurlijk gaan we ’s zomers op kamp.”

Van de Hei: ,,De kinderen zijn ingedeeld in speltakken: na de Bevers (4-6 jaar) volgen de welpen (7-10 jaar), de young scouts (10-11 jaar), de verkenners en de (meisjes)gidsen (11-14 jaar). Dan volgen de explorers (14-17 jaar), die veelal hun eigen programma maken en tot slot nog de stamgroep (17-23 jaar) die vaak tegelijk de leiding is van de jongere groepen.”

Van de Hei begon als vijfjarige bij de welpen. Uiteindelijk was hij tien jaar leider bij de gidsen. ,,Verkenners en gidsen zijn de enige speltak die nog gescheiden is. De programma’s liggen wat meer uit elkaar, al zien we dat die meiden ook vaak stoerdere dingen vragen als de bossen in en vuur stoken. Ik sluit niet dat ze in de toekomst gewoon worden samengevoegd.”

Reünie en open dag.
In het kader van de reünie is er zaterdag 18 juni een open dag voor iedere geïnteresseerde, in de blokhut in natuurgebied d’n Perekker. Er is ook een tentoonstelling met foto’s van de afgelopen 75 jaar. ’s Middags is er een reünie met oud-kaderleden en oud-leden. Vanwege het jubileum is het traditionele zomerkamp niet per speltak, maar voor alle scoutingleden tegelijk.

 

Informatiebijeenkomst gezamenlijk kamp

Beste ouders en verzorgers,

Het duurt nog even voordat het zomer is en we op kamp gaan, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang.

Dit jaar gaan we namelijk niet gewoon op kamp, maar we gaan op gezamenlijk kamp om het jubileum van 75 jaar Scouting Boekel te vieren.
We gaan met alle groepen naar een mooie locatie in Brabant.

Vanwege het gezamenlijke kamp hebben we op dinsdag 21 juni van 20.00 uur tot ca. 21.00 uur
een gezamenlijke ouderinformatiebijeenkomst voor alle speltakken.

Tijdens deze avond zullen o.a. de volgende punten aan bod komen:
– kampperiode van de diverse groepen
– kamp locatie
– vervoer spullen
– heen- en terugreis leden

De koffie staat klaar vanaf 19:45 uur, zodat we om 20.00 uur echt kunnen beginnen.
Mocht u onverhoopt verhinderd zijn, dan graag even afmelden bij de speltakleiding of een e-mail naar: t.vankampen@gmail.com

Met vriendelijke groeten,
Leiding en bestuur van Scouting Boekel

Open dag zaterdag 18 juni

Scouting Boekel bestaat 75 jaar en dat gaan we groots vieren!

Op zaterdag 18 juni van 13:00 tot 16:00 uur is iedereen van harte welkom om een kijkje te nemen bij onze blokhut. Speel een spannend spel, of speur je rot in onze speurtocht. Liever bijkomen? Ga lekker bij het kampvuur zitten of bak iets lekkers op een zelfgemaakte oven. Of bekijk binnen de tentoonstelling Scouting Boekel 75 jaar. De toegang is gratis!

’s Avonds organiseren we een feestelijke reünie. Vanaf 20:00 uur zijn alle (oud)vrijwilligers van harte welkom in onze blokhut om met ons het glas te heffen op de mooie mijlpaal die we behaald hebben. Kom je ook? Meld je dan van tevoren wel even aan op https://forms.gle/3QvB2Yu6c5XvFxDZA.

Hopelijk tot zaterdag 18 juni!

Defensiekanaalhike

Na twee jaar afwezigheid heeft het jaarlijkse hikeweekend zijn comeback gemaakt! De Gidsen en Verkenners liepen dit jaar de Defensiekanaalhike, een mooie route langs (je raadt het al), het defensiekanaal. Dit water tussen Griendtsveen en Mill werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als afwatering- en antitank kanaal. Langs de route kom je nog steeds af en toe een bunker tegen die uit deze tijd stamt.

Hoewel de jongens en meiden een aantal fikse regenbuien getrotseerd hebben, kwamen ze allemaal netjes bij de eindstreep aan. Bij de eindopdracht – het beruchte buikschuiven over slechts één touw – hebben gelukkig onze scouts geen nat pak gekregen. Wel een applaus voor het goede werk en voor de oudste Gidsen en Verkenners de hike insigne. Wie tijdens de hike de meeste punten heeft verzameld met snelle tijden, spelletjes en vragen houden we nog even geheim tot het zomerkamp. Daar wordt uiteindelijke de trofee uitgereikt aan het beste duo of trio.

Scouting Boekel 75 jaar

Zet het alvast in je agenda:
Zaterdag 18 juni een open dag, van 13.00 tot 16.00 uur, in en om onze blokhut!
Vanaf 20.00 uur reünie voor alle (oud) vrijwilligers van Scouting Boekel.

Scouting Boekel bestaat dit jaar 75 jaar. Vanaf de allereerste bijeenkomst tot aan nu zijn er talloze avonturen beleefd. Deze zijn goud waard! We nodigen daarom graag alle (oud)leiding en stafleden uit op zaterdag 18 juni a.s. om 20:00 uur om de scoutingtijd opnieuw te beleven en samen te proosten op ons jubileum. Zoek onder het genot van een hapje en een drankje elkaar op of bekijk de tentoonstelling met de hoogtepunten van het vijfenzeventig jarige bestaan van Scouting Boekel. Wees op tijd, want om 20:30 zal de reünie feestelijk geopend worden.

Wil jij er ook bij zijn? Meld je dan hier aan: https://forms.gle/myEpWa6xn4zeHXAA8.
Graag tot dan!

P.S. Heb jij nog een hoogtepunt van jouw scoutingtijd op beeld staan? Wij zijn nog op zoek naar foto- en videomateriaal van alle groepen bij Scouting Boekel. Stuur foto’s, video’s of WeTransfer links naar scoutingboekelweb@gmail.com en wellicht geven we jouw hoogtepunten een mooi plekje in onze tentoonstelling.

 

Potgrond bestellen

Nadat u op “bestellen” drukt, ontvangt u een kopie van uw bestelling in uw mailbox.

Potgrondactie Scouting Boekel

Op zaterdag 19 maart houden we onze jaarlijkse potgrondactie. De potgrond kan besteld worden via het bestelformulier op de website of via de potgrondtelefoon (telefonisch of whatsapp, 06 1213 7439). De potgrond wordt naar keuze op vrijdagavond 18 maart of zaterdag 19 maart bij je thuis bezorgd. Er kan betaald worden via een betaalverzoek, contant bij de bezorgen of via overmaken.

Dit jaar hebben we ook twee verkooppunten. Op zaterdag 19 maart van 10.00 tot 15.00 uur staan de jeugdleden van Scouting Boekel op het Sint-Agathaplein in Boekel en het Sint-Josephplein in Venhorst, de potgrond wordt dan direct in je kofferbak gelegd.

In een zak zit 50 liter Legro potgrond van goede kwaliteit. De potgrond kost 5,50 euro voor één zak en 15,50 euro voor drie zakken. Met je bijdrage steun je de jeugd- en jongerenactiviteiten van Scouting Boekel, de opbrengst zal onder andere gebruikt worden voor extra activiteiten en de aanschaf van nieuwe spelmaterialen, tenten, pionierhout en touw. Alvast bedankt voor je bijdrage!

Informatie: Teun van de Hei, 06 1346 2228.

Wern van der Aa Jeugdvorst van De Knöllekes

Vorst Jip Jacobs is 12 jaar en zit op Kindcentrum de Octopus. Hij woont met zijn ouders en zus Flo naast de molen in Boekel. Jip voetbalt en kijkt graag Formule 1. Zijn grootste droom is het ontmoeten van Max Verstappen.

Prins Wern en Vorst Jip hebben er onwijs veel zin in! Zij gaan er samen met de jeugdraad een groot feest van maken. De leden van deze geweldige jeugdraad zijn: Lynn van den Hoogen, Mila van Sinten, Daan Willemse, Sem Geisen, Nienke Verbakel, San Verkuijlen, Ties van de Laar, Lonneke van de Ven, Patric Bedeschi, Lola van der Krieken en Puk van Ansem.

Tijdens het jeugdprinsenbal hebben we gezien dat er heel veel energie binnen dit clubke zit en dat ze er een geweldig feest op de bühne van kunnen maken. Dus dat belooft heel veel goeds voor het komende carnavalsjaar. Dus klein Knöllekes, op naar een bijzondere maar geweldige carnaval met deze Jeugdraad, Vorst Jip en Prins Wern.

De leden van de jeugdraad zijn:
Lynn v.d. Hoogen, Mila v. Sinten, Daan Willemse, Sem Geisen, Nienke Verbakel, San Verkuijlen, Ties v.d. Laar, Lonneke v.d. Ven, Patric Bedeschi, Lola v.d. Krieken en Puk v. Ansem.

De beste wensen voor 2022!

Scouting Boekel wenst iedereen een actief en gezond 2022!
In 2022 gaan we weer allerlei spannende en uitdagende programma’s doen, we hopen natuurlijk dat we je weer snel in en om onze blokhut kunnen ontmoeten.
We vervolgen in 2022 uiteraard ook het jubileumseizoen met leuke activiteiten en met het gezamenlijk zomerkamp als fantastische afsluiter. Tot ziens in 2022!