Hike 2012 Defensiekanaal

Op de ochtend van zaterdag 14 april kwamen maar liefst zeventien koppels één voor één bij de blokhut om te starten aan de Sint-Franciscushike, editie defensiekanaal. De hike wordt ieder jaar in april door de gidsen en verkenners in tweetallen gelopen. De tocht wordt met verschillende tochttechnieken uitgevoerd en telt één overnachting. Onderweg moeten op de posten allerlei opdrachten goed volbracht worden.

Vanaf de blokhut werden de groepjes door één van de ouders met de auto een stuk op weg geholpen. Vanaf het uitzetpunt tussen Gemert en De Rips vertrokken de koppels met een korte tocht naar de eerste post, waar de rugzakken grondig werden doorzocht op snoep, geld en andere verboden middelen. Op post 2 was het zaak zo snel mogelijk met een vlotje op en neer het water over te steken. Voor een enkeling was het goed dat droge kleding dichtbij was. Met een situatieschetstocht werd koers gezet richting de volgende post. Met een appeltje voor de dorst ging de route verder naar de laatste post van zaterdag, waar een zakloopparcourtje was uitgezet. De duo’s konden hier vervolgens met een kaarthoekmeter de locatie van de overnachting op de kaart aankruisen en zelf de route er naar toe bepalen.

Hoewel de meeste koppels op de overnachtingpost het liefst met de benen omhoog waren gaan zitten, moesten de handen nog even uit de mouwen gestoken worden. In korte tijd veranderde het kale grasveld in een echt bivak met tientallen zwarte frietbuiltentjes. Vanaf de weg was ook al snel rook te zien van de vuurtjes voor het primitief koken. Op het menu stond een klassieke hikemaaltijd: een mix van rijst, gehakt, bruine bonen, ui en stukjes ananas. Toen het begon schemeren, was het nog lang gezellig rondom het kampvuur. Maar na een kop tomatensoep was het echt tijd om de slaapzak te gaan opzoeken en keerde rond middernacht de rust terug in de Beugense Peel.

Ochtends was het al vroeg weer een drukte. Er werd ontbeten, bagage ingepakt, tentjes afgebroken, bidons gevuld en de eerste koppels begonnen aan de voortzetting van de hike. Met een fototocht, snoephappost en een kralentocht werd begonnen aan de zondagtocht. Op de voorlaatste post lag de bungeerun klaar: met een grote elastiek moest een haring zo ver mogelijk weg in de grond worden gezet, er werden nu eens afstanden in plaats van tijden genoteerd. Na het puzzelen met een oleaat en het smeren van een boterham, werd begonnen aan de laatste kilometers.

Op de eindpost bij Mill was het buikschuiftouw over het defensiekanaal gespannen. De laatste meters werden dan ook niet te voet maar buikschuivend afgelegd. Met de oversteek en het aantikken van de bunker was het eindpunt van deze hike bereikt. Taboes en angsten werden opzij gezet om nog eenmaal een scherpe tijd te noteren.

Hiermee kwam een eind aan een goed verlopen hike die, op een paar druppels op zaterdag na, droog verliep. De leiding gaat nu druk rekenen welk koppel de wisselbeker een jaar mag houden!